Kuka olen ja mitä teen?

Hei,

olen Pauliina, muutosvalmentaja, tuleva ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sekä NLP-ohjaaja (Master) Jyväskylästä. Olen myös varhaiskasvatuksen opettaja (KM), aikuisopettaja, äiti kahdelle ja paljon muuta. Rakastan tähtitaivasta, auringonvaloa ja uskaltamista. Saan voimaa väreistä, luonnosta, musiikista ja tanssista. Valokuvaan, kirjoitan ja luon.

Lapsuuteni vietin maaseudulla, luonnon keskellä. Sain mennä siellä vapaasti. Kuljeskelin metsissä, pyöräilin ja uin, keräsin kukkakimppuja. Paras ystäväni oli kissa. Olin herkkä, ujosteleva ja voimakkaasti tunteva lapsi, jonka mielenmaisema oli vilkas rauhallisesta ulosannista huolimatta. Oman herkkyyteni ansiosta ymmärrän erinomaisesti myös muita herkkiä ihmisiä: heitäkin, joiden on vaikea hyväksyä herkkyys itsessään.

Kuten useimpien lapsuudessa ja nuoruudessa, oli minullakin kipeitä asioita. Silloin opin vaikenemaan omista tarpeistani ja toiveistani, olemaan liian kiltti, näkymätön, suorittaja, miellyttäjä. Paljon minusta jäi piiloon. Unohdin itseni moniksi vuosiksi: elin pintapuolista elämää, joka näytti upealta, mutta sisimmässäni tunsin epämukavaa liikehdintää, merkityksettömyyttä, ristiriitaa ja tyhjyyttä. Kunnes koin rajuimman herätyksen, kun burnout ravisteli minut hereille tästä unesta kaksi vuotta sitten.

Burnout synnytti sellaisen tunnemyrskyn, että tilanteen hyväksymisen jälkeen tein tietoisen, vakaan ja samalla tulisen päätöksen, että ”tästä eteenpäin elän itseäni varten ja aion kohdata kaikki hankalat asiat ja tunteet, joita minussa herää”. En aavistanutkaan, mitä tämä päätös sai aikaan. Se on ohjannut minut aivan huikealle matkalle itseeni, jossa olen muuttanut menneisyyttä, luonut tietoisesti tulevaa ja ennen kaikkea ollut läsnä tässä ja nyt. Olen päässyt tuntemaan sellaisia onnellisuuden tunteita, joiden olemassaolosta en edes tiennyt aiemmin. Toisin sanoen olen tehnyt ihmeitä. Ja olen saanut siihen paljon apua.

Burnoutin lisäksi minulla on paljon kokemusta myös muista elämän kriiseistä ja mielenterveyden haasteista, esim. masennuksesta ja avioerosta. Eniten minulla on kuitenkin kokemusta toipumisesta! Ja siksi olen tässä puhumassa sinulle. Minun on helppo ymmärtää ihmisten tilanteita, tunteita ja ratkaisuja, koska olen ollut niin monenlaisissa hetkissä itsekin mukana. Minun on helppo nähdä ihmisen ydin haastavien asioiden keskeltä. Ja sitä haluan sinulle ensisijaisesti olla: ihminen, joka kuulee, näkee ja hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Rakkaudellinen ja lämmin kohtaaminen on alku kaikelle toipumiselle.

Moni meistä on väsynyt, uupunut, masentunut, tyytymätön, yksinäinen, ahdistunut, pelokas ja hukassa itseltään. Liian moni suorittaa, mukautuu, kiirehtii, stressaa, kärsii, ahdistuu, murehtii, pelkää, katkeroituu, tyytyy, myötäilee väärissä paikoissa, valvoo öisin, salaa aidot mielipiteensä, puhuu rumasti itsestään ja muista. On luonnollista, että silloin voi olla vaikea tuntea oloaan hyvinvoivaksi ja onnelliseksi.

Elämä on kuitenkin ainutkertainen. Ymmärrätköhän sitä? Se miten tämä maapallo konkreettisesti toimii, on aivan mieletön juttu. Minun mielestäni meidän tarkoitus on nauttia olostamme täällä: iloita, ihmetellä uteliaana, kokea paljon ja elää ihmisenä kehossamme ja tunteidemme kanssa. Minusta tarkoituksemme on myös tulla tietoisiksi itsestämme, oppia keitä olemme ja toteuttaa meidän jokaisen omaa elämäntehtävää, mikä se sitten kenellä onkaan.

Usein myös tarvitsemme tukea tässä. Ei meitä ole tarkoitettu pärjäämään yksin. Siksi meillä ihmisillä on myös omia kiinnostuksen kohteitamme: toinen tekee toista, toinen toista. Yhdessä tulevat kaikki asiat hoidetuiksi. Minun tehtäväni on mm. välittää rakkaudellista tukea ja läsnäoloa.

Minun unelmani on, että me osaisimme luottaa itseemme yhtä väkevästi kuin pieni vastasyntynyt vauva. Luottaa siihen, että me olemme täysin riittäviä, hyviä ihmisiä. Myös ilman suorittamista, miellyttämistä ja erilaisten roolien esittämistä. Ihmisyyteen kuuluvat monenlaiset asiat eikä niitä aina ole helppo kohdata itsessään. Armollisuus, itsemyötätunto ja rakkaus itseä ja muita kohtaan ovat tärkeimpiä asioita, joita ihminen voi oppia.

Mitä voimme sitten tehdä, jotta voisimme paremmin ja olisimme tyytyväisempiä, onnellisempia? Minusta meidän nimenomaan täytyy löytää itsemme uudestaan ja alkaa elää sen mukaan joka päivä. Sen avulla muutamme itse elämämme epätyydyttävästä iloiseksi seikkailuksi, jossa ei ole olemassa epäonnistumisia tai liiallista vaativuutta. Otamme aktiivisen roolin omassa elämässämme ja valitsemme tietoisesti, millaista elämää haluamme elää. Valitsemme vaalia nostavia tunteita, kuten toiveikkuutta ja mahdollisuuksien runsautta, vaikka olisimme tottunut raskaaseen energiaan. Samalla hyväksymme kaikki tunteet, joita meissä energiana liikkuu. Yksi tavoitteeni onkin auttaa sinua näkemään sinun oman voimasi ja viisautesi. Minä en voi tehdä muutosta sinun puolestasi enkä minä voi tietää, mitä sinä tarvitset. Tämä on todella tärkeä asia ymmärtää. Mikään elämässäsi ei muutu, jos sinä et muutu. Tässä onkin elämän yksi paradoksi: olla samaan aikaan täydellinen ja vajavainen. Voit yhtä aikaa hyväksyä itsesi täysin ja silti haluta muutosta.

Valmennuksissani ja ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tutustumme muun muassa tämänhetkisiin tunteisiisi, ajatuksiisi ja rajoittaviin uskomuksiin, sekä tutkimme niitä uteliaina ja hyväksyen. Mitä ne kertovat sinusta ja tarpeistasi? Millaisia tarpeita sinulla on elämässä ja täyttyvätkö ne? Miten voisit itse vaikuttaa sekä mielesi prosesseihin että konkreettisiin toimintatapoihin arjessa? Onko jotain, jota haluaisit tehdä elämässäsi toisin? Entä mikä saa jäädä? Millaisia tunteita haluat elämässä kokea eniten?

Sama tilanne tai vaikkapa sana voi herättää eri ihmisissä erilaisia ajatuksia ja tunteita, tilanteesta ja ajasta riippuen. Kun koin burnoutin, moni puhui minulle säälivällä äänensävyllä: ”voi sinua”. Se ärsytti, mutta ymmärsin, että siinä näkyi heidän ajatuksensa, tunteensa ja uskomuksensa siitä, mitä burnout tarkoittaa. Sainkin sitten usein hämmentyneitä ilmeitä, kun kerroin avoimesti ja silmät loistaen, että tämä on ollut ihan parasta mitä minulle on ikinä tapahtunut elämässä! Tästä on pääteltävissä se, että ajatukset, käsitykset, uskomukset ja tunteet siis syntyvät meissä itsessämme. Siksi meillä on myös mahdollisuus vaikuttaa niihin!

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitymme sinun asioihisi ensisijaisesti keskustelun avulla. Puhumme siitä, mistä sinä haluat puhua. Sinulla voi esimerkiksi olla jokin tietty ja tarkkarajainen ongelma tai haaste elämässäsi, jota keskitymme tarkastelemaan. Voimme tehdä myös mielikuvaharjoituksia ja kehollisia läsnäoloharjoituksia, jotka tehdään istuen. Työotteeseeni ja käyttämiini menetelmiin liittyy olennaisena osana se, että minä kysyn sinulta kysymyksiä, joita kukaan ei välttämättä ole kysynyt sinulta aiemmin. Voimakkaiden avointen kysymysten avulla pääsemme halutessasi hyvinkin nopeasti syvälle mielesi rakenteisiin. Tässä on upeaa myös se, että sinulla on koko ajan valta ja mahdollisuus olla vastaamatta kysymyksiin sekä valita, mitä asioita haluat jakaa. Saat siis edetä täysin omassa turvallisessa tahdissasi.

Muutosvalmennuksessa teemme samoja asioita kuin lyhytterapiassa, mutta sen lisäksi meillä on enemmän aikaa tehdä esimerkiksi voimallisia NLP-harjoituksia, sisäisen lapsen harjoituksia sekä hypnoottista syvärentoutumista, jossa annan sinulle haluamiasi hyviä suggestioita, jotka menevät syvälle alitajuntaasi vaikuttaen siellä positiivisesti. Muutosvalmennuksessa menemme siis vieläkin syvemmälle rajoittavien uskomustesi ytimeen ja sulatamme sieltä kaikkea sellaista turhaa, mitä et enää koe tarvitsevasi. Tilalle laitamme haluamiasi asioita kuten rakkautta, itseluottamusta ja rohkeutta. Voimme harjoitella myös oman intuitiosi kuuntelemista ja siihen luottamista. Intuitio on sisäistä viisauttasi, joka ei tottele pinnallisia ajatuksia, uskomuksia tai tunteitasi, vaan joka tuo sinulle korkeampaa tietoa siitä, mikä on sinulle oikeasti hyväksi. Näiden lisäksi olen itse kiinnostunut esimerkiksi kehon energioista, chakroista, tietoisesta elämän luomisesta sekä läsnäolon ja pysähtymisen voimasta.

Muutosvalmennuksessakin minä luon turvallisen ja rakkaudellisen ympäristön, ja samaan aikaan yhteinen määrätietoinen tavoitteemme on saada sinut elämään itsesi näköistä elämää, esim. pitämään omat rajasi paremmin, arvostamaan itseäsi, tekemään asioita joista nautit ja toteuttamaan unelmiasi rohkeasti ja itsemyötätuntoisesti askel kerrallaan.

Kun itse lähdin burnoutin jälkeen tälle polulle, en arvannut yhtään, kuinka suuri merkitys sillä tulisi olemaan elämässäni. Koko identiteettini muuttui ja se aiheutti ensin suurta kipua (joka siis syntyy vanhan minuuden hajoamisesta), jonka jälkeen seurasi uskomaton rauhan ja rakkauden tunne. Olin tullut omaksi itsekseni. Samalla tiedostan, että matkani jatkuu yhä, kuten meidän kaikkien matkat ovat aina kesken. Se tässä onkin upeaa: olitpa missä matkasi vaiheessa tahansa, uskon että jos olet lukenut tänne asti, minulla saattaa olla sinulle jotain annettavaa.

Kun muistat miten ollaan sinä,
tulet onnelliseksi.

Sydämellä, pauliina

Uskon intuition voimaan, kehon viisauteen ja siihen, kun sisäinen äänemme sanoo: ”tekisi mieli”. Uskon myös siihen, että kaikella on tarkoitus ja että me kaikki ihmiset emme ole kaikkia varten. Jos minun tapani olla ja ilmaista nämä asiat resonoivat sinussa, ota yhteyttä rohkeasti niin mietitään, olisinko sinulle oikea ihminen tukemaan juuri sinua matkallasi.

Syvä toiveeni on, että sinä alkaisit uskaltaa kuunnella sydäntäsi ja ottaa konkreettisia askeleita kohti unelmaelämääsi. Olemaan aidosti sinä ja ilmentämään sitä elämässä. Että saisit tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitset. Hyväksyntää, kuulluksi tulemista, kanssaelämistä. Rohkeutta, voimaantumista ja iloa. Tehdään unelmastasi totta: sinä teet ja minä autan.

Sähköposti: sydamellapauliina(at)gmail.com

Palvelut
  • Muutosvalmennus, etänä ja Jyväskylässä
  • Ratkaisukeskeinen lyhytterapia, etänä ja Jyväskylässä
  • Kirjoita terapeutille -palvelu
  • Illat Studio Sylissä
  • Rakentumassa jatkuvasti uutta 🙂