Viisas kateus

Mitä sulle tulee mieleen sanasta kateus?

Kateus on tunne, josta harvemmin puhutaan. Se koetaan herkästi häpeällisenä ja aika monet ihmiset tuntuvat myös kieltävän sen olemassaolon kokonaan omassa elämässään. Olen aina väliajoin huomannut kateuden iskevän. Se ei hiivi tai hipsuttele, se nimenomaan iskee. Psykoterapeutti Emilia Kujala on kirjoittanut aiheesta kirjan ja toteaa, että kateus syntyy vertailun tuloksena.

On totta, että meidän ei kannattaisi verrata itseämme toisiin ollenkaan. On kuitenkin luonnollista katsella ympärilleen, koska niin olemme lapsesta asti oppineet luomaan käsitystä itsestämme: suhteessa muihin ihmisiin. Meidän kivikautisilla aivoilla on yhä tarve kuulua joukkoon, tulla hyväksytyksi yhteisössä, olla osa ryhmää ja siten turvassa. Niinpä on tosi luonnollista, että ihminen kiinnittää huomiota ympärillä oleviin ja vertaa itseään heihin. Ja usein se tapahtuu varsin nopeasti ja tiedostamatta. En kuitenkaan tarkoita, että tähän kannattaisi välttämättä tyytyä. Kyllä vertailusta kannattaa irtaantua ja alkaa elää ihan omannäköistä elämää. On silti ihan hyvä tietää, että vertailu ja kateus ovat tosi luonnollisia juttuja.

Kateus on voimakas tunne. Mulla se suorastaan lehahtaa kehon läpi eikä sitä pidättele mikään. Oon kuitenkin jo pitkään ajatellut, että on kahdenlaista kateutta. Kujala määrittelee huonon kateuden näin: ”Huono kateus on katkeransekaista kateutta, joka motivoi suoraan tai epäsuoraan aggressiiviseen käytökseen. Silloin toista painetaan alas, jotta itse noustaisi ylös. Taustalla on usein häpeää ja riittämättömyyden tunnetta.” Huono kateus ilmenee esimerkiksi pahan puhumisena.

Hyödyllinen kateus puolestaan inspiroi ja ajaa eteenpäin toteuttamaan omia unelmia. Kun oppii uskomaan omiin mahdollisuuksiinsa elämässä ja ottamaan oman toimijuutensa omiin käsiin, oppii samalla toimimaan kateuden kanssa rakentavasti. Toimijuus tarkoittaa mm. sitä, että sulla on usko siihen, että sä pystyt vaikuttamaan sun omaan elämään ja että sä pystyt käyttämään sun ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia omaksi hyödyksesi. Hyödyllisessä kateudessa on mukana myös ihailua, kertoo Kujala. Mun kokemuksen mukaan silloin voi aidosti olla yhtä aikaa onnellinen toisen puolesta ja samalla kateellinen. ”Kunpa minäkin tuolla tavalla.”

Mä oon ollut kateellinen esimerkiksi ystävälle, joka osaa maalata upeasti. Ja ystävälle, joka lähtee reissuun. Ja ihmiselle, joka toteutti mua ennen just niitä asioita, joita minä olin suunnitellut tekeväni. Oon ottanut tavaksi, että kerron kateudesta avoimesti sen kohteelle ja sanoitan, mitä itsekin haluaisin asiaan liittyen. ”Osaat maalata ihan super hienosti, mutta oon vähän kade, koska itsekin haluaisin osata yhtä hyvin, mutta en ole jaksanut panostaa asiaan.” ”Musta on ihanaa, että pääset reissuun, mutta oon vähän kade, koska haluaisin itsekin reissuun eikä sille ole ollut nyt mahdollisuutta tai rahaa.” ”Mä niin tykkään sun jutuista, mutta oon vähän kade, koska en ole saanut toteutettua itse niitä asioita joita olisin halunnut.” Ja näiden jälkeen mulle nousee aina ajatus: ”Mitä mä voisin nyt itse tehdä, että mäkin pääsisin lähemmäs haluamaani?” Ja silloin kateuden tunne onkin yhtäkkiä jo poissa.

Hyvä kateus on viisas: se kertoo, mihin suuntaan sun kannattaisi ehkä lähteä. Se kertoo jotain susta: sun toiveista, unelmista, tarpeista. Se kertoo myös, keneltä voisit pyytää neuvoja päästäksesi tavoitteeseen. Sellainen osaa neuvoa, joka on toteuttanut jo sen mitä sinä haluat. Kateus tekee hetkellisesti kipeää, mutta sen viesti kannattaa kuunnella huolella.

Käännä kateus voimavaraksi. Mitkään toisten ihmisten asiathan ei ole oikeasti sulta pois. Sulla on aivan samanlaiset mahdollisuudet tässä maailmassa järjestellä itsellesi iloisia asioita. Jos rahaa reissuun ei ole nyt, niin voit alkaa säästää. Jos et osaa jotain, otat selvää ja alat harjoitella. Jos sulla ei ole jotain mitä sydämestäsi haluat, ala tavoitella sitä. Kaikki on mahdollista sullekin ja sulle on tarjolla aivan niitä samoja asioita kuin kelle tahansa muulle. Kyse on vain siitä, alatko itse rakentamaan itsellesi kivempia olosuhteita vai istutko odottelemaan, että asiat tipahtelisivat sun syliin itsestään. Aika kauan saatat joutua nimittäin istuskelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: