Muista, että muutosta täytyy harjoitella

Jos haluat muuttaa elämääsi jollain tavalla parempaan suuntaan, rakentaa ehkä uusia rutiineja ja tapoja, alkaa ajatella myönteisemmin ja rakkaudellisemmin, selättää pelkojasi, jotka ovat aiemmin sua estäneet tekemästä asioita joita oikeasti haluat, niin ymmärrä tämä: muutosta täytyy harjoitella ja ylläpitää arjessa tietoisesti ja aktiivisesti.

Niin kuin kaikki taidot, myös mielentaidot ovat opittavissa, mutta nekin tarvitsevat harjoittelua. Ensinnäkin on tosi hyvä, jos sua kiinnostavat nämä asiat ja luet näistä, mutta ei se tieto siirry niistä kirjoista automaattisesti sun päähän, kroppaan ja sieluun. Oot saattanut huomata, että vaikka kuinka luet mielenkiintoisia kirjoja ja blogeja tai seuraat hyvinvointitilejä instassa ja olet kiinnostunut aiheesta, sun oma elämä tuntuu silti pysyvän paikoillaan. Kiinnostus ja tiedon kerääminen kun eivät vielä itsessään muuta mitään. Jos haluat muutosta, sun on liitettävä saamasi tieto sun ikiomaan arkeen, sun minuuteen, elämään, sinne sydämeen. On alettava toimia.

Jos osaat jo toimia osittain uusilla tavoilla sun arjessa, onnittelut! Se on iso ja hieno asia, että tiedostat mahdollisuutesi aktiiviseen toimijuuteen ja oman elämän luomiseen, otat askelia, käyt toimeen, vaikka vain pienin stepein. Huomaa sun edistys ja kiitä itseäsi. Huomaa, mistä olet tullut ja missä olet nyt.

Haluan myös sinun ymmärtävän, että sen jälkeen kun olet alkanut toimimaan eri tavoin elämäsi pikkuruisissa hetkissä, esim. valitsemaan huolten sijasta ajatuksen ”kaikki järjestyy, kaikki on tässä hetkessä hyvin” tai olet alkanut ilmaisemaan omia mielipiteitäsi työpaikalla tai ystävien ja perheen kanssa, tulla näkyväksi omana itsenäsi, tai mitä tahansa pieniä konkreettisia tekoja, niin sitten sinun täytyy jatkaa sitä toimintaa. Ja se on se juttu, jatkaminen, harjoittelu.

Valmentaja Tony Robbins sanoo osuvasti, että ei ole mikään ongelma olla henkisiltä kyvyiltään vahva silloin kun on yksin kotona. Todellinen mielentaito tulee hänen mukaansa testatuksi ainakin ihmissuhteissa. Ja mielestäni tämä pätee ihan yleisestikin kaikkeen elämään. Ei ole kovin vaikeaa olla onnellinen silloin kun sinä ja perheesi olette terveitä, tilillä on rahaa ja parisuhteessa asiat kunnossa. Silloin kun tiedät, että saat ystäviltä tukea tarvittaessa ja voit viedä lapsesi päiväkotiin, jotta pääset töihin. Vaikka monet eivät ole onnellisia kyllä silloinkaan.

Sydämen voimaa ja mielentaitoja tarvitaan nimenomaan silloin, kun elämässä on haastavia hetkiä. Silloin tulevat suurimpaan arvoon ne rentoutumiskeinot, meditaatiotavat, taidot läsnäoloon ja itsemyötätuntoon, mielikuvamatkat, myönteisiin tunteisiin palaamisen taidot ja fiksut ajattelutavat, joilla tulet toimeen haasteidesi kanssa. Koska kuten esimerkiksi valmentaja Sami Minkkinen on sanonut, kukaan ei ole immuuni elämälle. Kaikki meistä harjoittelevat jotain. Kaikki ovat kesken. Kaikki tuntevat ja kokevat asioita, jotka eivät ole helppoja. Millaisilla tavoilla haluat siis auttaa itseäsi arjessasi?

Tärkeää on, että harjoittelet mielentaitoja etenkin silloin, kun sulla menee hyvin. Rakennat rutiineja, jotka tuovat sulle iloa arkeen. Rutiinit ja toistuvat tavat ovat avainasemassa uusien toimintamallien oppimisessa ja ylläpitämisessä. Minä olen oppinut nyt aamuihin mukavan rutiinin, jonka teen ennen kuin nousen sängystä. En oppinut sitä ollenkaan heti, vaan mun piti kokeilla hetken aikaa erilaisia tapoja ja nyt oon saanut pidettyä tätä tapaa useamman viikon. Ja se alkaa näkymään. Se alkaa olla aina vain helpompaa, itsestäänselvää ja luonnollista. Mutta ensin siihen piti keskittyä että muistan tehdä sen mitä halusin, ja sitten piti keskittyä, että muistan tehdä sen myös silloin kun on vähemmän aikaa tai muuttuvia tilanteissa aamussa. Ja nyt se tulee ekana mieleen kun herään, että teen sen, aina jotenkin.

Menestyneistä, hyvinvoivista ja onnellisista ihmisistä saattaa tulla sulle ajatus, että ”miksi tuo on niin helppoa noille muille ja minulle niin vaikeaa”. Mutta jokainen joutuu työstämään itsessään jotain asioita, jollain tavalla, että saa aikaan sen menestyksen ja hyvinvoinnin. Muutostarinoissa keskitytään helposti kertomaan lähtötilanteen rankkuus ja upea lopputulos, mutta saatetaan unohtaa mainita, miten paljon siinä välissä on henkistä työskentelyä ajatusten, uskomusten, tunteiden ja tiedostamattomien toimintamallien parissa. Omien reaktioiden aktiivista työstämistä eri hetkissä. Joka päivä uuden elämän uudestaan valitsemista.

Koska sitä se on. Muutoksen tekeminen on itsensä ja sydämensä valitsemista joka päivä uudestaan. Välillä se valinta tuntuu helpolta ja välillä haastavammalta. Mutta päivä päivältä se muuttuu sujuvammaksi ja helpommaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: