Miten eroon väsymyksestä ja kiireestä?

Kaikkia meitä väsyttää joskus. Väsymys on kehon viisas tapa sanoa, että ”hei, olet tehnyt, muista levätä jossain välissä”. Älä kuitenkaan sokaistu näkemään, että jatkuva väsymys olisi jotenkin normaali tila. Minä tiedän tämän itse todella hyvin, sinnittelinhän itsekin epätyydyttävässä elämässä, öö, voisi sanoa että vuosia. Pahassa itkuväsymyksessä jaksoin sinnitellä melkein kokonaisen vuoden. Juu, en pidä sitä minään kadehdittavana asiana, saavutuksena, päinvastoin se saattaisi tuottaa itselleni suurta häpeän tunnetta, jollen olisi antanut itselleni anteeksi haitallista toimintaani. Voi olla vaikea nähdä, tunnistaa ja ennenkaikkea hyväksyä itsessä se, että on antanut itsensä väsyä, uupua, stressaantua. Että on antanut itsensä taas kerran tehdä ne samat asiat, jotka aikaansaavat tunnetta kiireestä, stressistä, ahdistuksesta, uupumuksesta, voimavarojen hupenemisesta, omien rajojen periksi antamisesta, vaikka ei ole oikeasti enää mitään, mitä jaksaisi muille antaa. Et sinä ole tyhmä, et sinä ole heikko, kyllä sinä tiedät miten haluaisit elää. Kyse on siitä miten olet tottunut ajattelemaan, tuntemaan ja toimimaan. Ja kaikki tottumukset ovat muutettavissa.

Sitä helposti ajattelee, että elämän kuuluu olla tällaista. Työn kuuluu olla tällaista. Tällaista on kaikilla muillakin. Raskasta, työlästä, painavaa. Lasketaan viikkoja joululomaan, talvilomaan, pääsiäislomaan, kesälomaan, syyslomaan, joululomaan, ja niin edelleen. Lasketaan aikaa, jotta olisi aikaa levätä. Vaikka mitään muuta meillä ei ole kuin tämä hetki. Ei meillä ole aikaa.

Ei meillä ole aikaa odotella, että sitten kun minulla on aikaa, lepään. Sitten kun minulla on aikaa minun omassa elämässäni, sitten minä istun alas, pysähdyn ja nautin. Sitten kun on loma. Sitten kun on kesä. Sitten kun lapset ovat isoja. Sitten kun saan ylennyksen. Sitten kun saan lisää rahaa. Sitten kun olen lukenut lisää itseapuoppaita. Sitten kun olen eläkkeellä. Sitten haudassa.

Ei ole mitään järkeä odottaa. Sun elämä on tässä ja nyt etkä sinä tiedä, kauanko sinä elät. Haluatko viimeisten hetkiesi olleen stressin, kiireen ja huolien täyttämiä? Vai haluatko kuolla onnellisena tietäen, että sinä todella ELIT, elit suuresti, voimakkaasti monenlaisia tunteita tuntien, itseäsi kuunnellen, omannäköisesti ja palavasti rakastaen elämän lahjaa?

Minusta me emme tarvitse edes nk. hyvää stressiä. Miten tyhmä käsite! Miksi stressata ollenkaan, koska elämä kuitenkin aina kantaa? Ja hei, älä ymmärrä väärin, on äärimmäisen tärkeä tehdä asioita ja saada asioita tehdyksi, mutta se ei tarvitse edes hyvää stressiä, jolla perustellaan itsensä painostamista erilaisiin tehtäviin. Miksi ei voisi latautua hyviin tuloksiin ja saada aikaan pelkästä intohimosta, ilosta ja rakkaudesta tekemiseen ja antamiseen? Minä teen, koska haluan. Minä en tee, jos en halua. Tämän periaatteen pohjalta pystyn navigoimaan elämässä varsin upeasti!

Kun väsyttää, ensin täytyy tarkastella, mitä väsyttävää elämässä on. Ja ei, en tarkoita nyt sinun ulkopuolellasi olevia asioita vaan sitä, mitä sinun mielessäsi on? Väsymys ei ole työkavereidesi, kumppanisi, lastesi tai muiden ihmisten syytä. Se ei ole myöskään sinun syytä. Se on tekemiesi valintojen luonnollinen seuraus. Ja inhimillisyyteen kuuluu, että kaikki ihmiset tekevät valintoja niillä resursseilla, tiedoilla ja taidoilla, joita heillä siinä hetkessä on. Miten olisit mitenkään voinut tehdä mitään paremmin aiemmin? Eihän se ole mahdollista. Sinä olit silloin se ihminen niillä tiedoilla ja voimavaroilla!

Ja nyt sinä olet tällainen. Lukemassa tekstiä siitä, miten voisit päästä eroon väsymyksestä ja kiireestä. Miten voisit auttaa itseäsi, voida paremmin, olla onnellisempi, tuntea enemmän iloa, helpotusta, rauhaa ja ehkä vapauttakin. Se kertoo minulle, että sinussa on herännyt toive ja toivo. Olet jo ottanut ensimmäisen askeleen ja tiedostanut, että ainakaan tällaista elämää et halua. Mitä sinä sitten haluaisit sen väsymyksen ja stressin tilalle?

Sinä voit aina valita itsellesi uuden polun. Sinä voit itse valita päämäärän. Sinä voit valita millaisia tekoja teet. Saat tehdä sen valinnan joka päivä. Ihanaa ja vastuullista. Sinä voit valita missä ympäristöissä olet. Sinä voit valita millaisia tunteita haluat kasvattaa kehosi puutarhassa. Sinä voit valita miten reagoit erilaisiin tilanteisiin, tunteisiin ja ajatuksiisi. Valitsetko reagoida ympäristöösi stressaantuen, kiirehtien, vai valitsetko opetella uusia tapoja olla ihminen? Valitsemisen vapaus tuntuu vastuulliselta ja voi siksi pelottaa aluksi. Sinulla on vastuu omasta elämästäsi, valitsitpa siihen millaisia asioita tahansa. Siihenkin tottuu, vapauteen. Pelko sulaa pois, kun alat huomata, että elämästä alkaa tulla yhä enemmän sinunnäköistä ja merkityksellisyyden kokemus sen myötä kasvaa.

Kun ymmärrät lopulta, kuten kaikki ihmiset joskus ajan myötä ymmärtävät, että sinä sait valita millaisen elämän halusit, tajuat, että olit koko ajan vapaa. Sinun tehtäväksi jää valita, milloin tahdot tuon asian oivaltaa, ennemmin vai myöhemmin? Kaikki on ok. Mitään ei ole pakko. ”Pakko ei ole kuin kuolla, ja sekin vain kerran”, sanoo eräs lausahdus. Nykyään olen tuostakin eri mieltä, mutta siitä voin kertoa joskus toiste. Tuon lauseen alkuosa on kuitenkin toimiva ja totuudellinen tukilause elämän tueksi. Pakkoa ei ole. Vaihtoehtoja on ääretön määrä.

Rakensin minivalmennuksen Jaksamisen työkalupakki, jonka tarkoituksena on lisätä sinun jaksamistasi sinun arjessasi, sinun näköisillä tavoilla. Varaudu kuitenkin siihen, että jos olet ylikierroksilla, minä saatan käskeä sinua lepäämään. Se ei ole välttämättä sitä, mitä haluaisit kuulla. Minun käskemisen tyylini on kuitenkin melko lempeä eikä minun tehtäväni ole muuttaa elämääsi. Minä todella ymmärrän, että lepääminen ja pysähtyminen ei ole aina helppoa. Mutta kyse on tottumuksesta, siitä mihin olet opettanut itsesi. Kyse on taidosta, ja kaikki taidot ovat aina opeteltavissa. Tämän opin jo kasvatustieteiden maisteriopinnoissa, kun opettelimme opettamaan lapsille taitoja. Sinä muutat elämäsi itse, ja minä olen jo täällä ihan valmiina sua auttamaan!

Lue Jaksamisen työkalupakista lisää tämän linkin takaa: www.sydamellapauliina.fi. Tämä minivalmennus on myynnissä rajoitetun ajan, ainakin tällä hinnalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: