Kaikki alkaa rakkaudesta

Rakkaus ja kokemus siitä on avain toipumiseen ja eheytymiseen, omaksi itseksi kasvamiseen ja unelmien elämään. Rakkaus itsessään. Rakkaus on myös minun elämäntyöni ja tärkeä arvo terapia- ja valmennustyössä. Jo lapsena rakastin maailmaa. Rakkaus on aina ollut osa minua, mutta pitkään elin siitä irrallaan.

Olen joskus kokenut olevani melko viisas ihminen. Kouluja käynyt, monia karujakin elämänkokemuksia elänyt, paljon nähnyt ja tehnyt, kirjoja lukenut, ollut kiinnostunut ja kasvuun perehtynyt. Ja silti olin täysin sokea sille, mitä omassa elämässäni koko ajan tapahtui ja mitä eniten kaipasin. Olin sokea alitajuisille toimintamalleilleni ja sille, mitä tarvitsin. Olin sokea, koska en uskaltanut nähdä.

Jossain vaiheessa omaa prosessiani oivalsin, että olin kantanut mukanani vuosikymmeniä kokemusta rakkaudettomuudesta. Sanan saaminen tyhjyyden ja yksinäisyyden tunteelle, joka oli kalvanut lapsuudesta asti, oli järisyttävää. Teki kipeää kohdata tunne, että olin lähes koko elämäni kokenut itseni vääränlaiseksi, huonoksi, kelpaamattomaksi, riittämättömäksi sellaisena kuin olen. Olin rakentanut koko elämäni sen uskomuksen pohjalta, että minä en ole hyvä sellaisena kuin olen. Tiedostamattani kaipasin ja tarvitsin syvällistä rakkautta ja hyväksyntää kipeämmin kuin silloin vielä ymmärsinkään.

En tiedostanut rakkauden kaipuuta heti. Sinäkään et välttämättä tiedosta sitä mitä sinä kaipaat ja tarvitset kaikista eniten. Ei kipeimpiä asioitaan pysty useinkaan tiedostamaan suorilta käsin. Mieli toimii siten. Se yrittää suojella meitä asioilta, jotka ovat liian vaikeita käsiteltäviksemme juuri siinä hetkessä. Se on hyvä asia. On hyvä, että asiat tulevat tietoisuuteen vähitellen. Sellaisen mieli kestää. Ja sitten yhtäkkiä itselleni koitti sopiva hetki muistaa rakkauden kokemus ensimmäisen kerran.

Menin burnoutin jälkeen NLP-intensiivikurssille hyvää aavistamatta ja luulin tulleeni opiskelemaan mielenkiintoisen psykologisen menetelmän. Yhtäkkiä huomasin sukeltavani jonnekin pimeään, jossa oli turvallista mutta hemmetin outoa. Uudenlaisia ajatuksia. Uudenlaisia tunteita. Uudenlaisia kokemuksia kehossa. Miksi minua yhtäkkiä itkettää? Miksi minua yhtäkkiä naurattaa? Ja yhtäkkiä siinä lempeässä ja hyväksyvässä tunnelmassa aika hidastui hetkeksi ja rakkaus levisi ympäri kehoani. Ja tajusin sen: olin löytänyt kotiin. Olin löytänyt perheen. Olin saanut kokea syvän rakkauden, ensimmäisen kerran.

Sitä kokemusta on vaikea kuvailla tai selittää, mistä kaikesta se johtui. Se oli kuitenkin mm. sitä, että täysin minulle tuntemattomat ihmiset saivat luottamukseni päivässä ja kannattelivat minua hypnoottisissa alitajunnan harjoituksissa läpi oman elämäni, äitini kohdusta saakka päivään jolloin kuolen. Näytin kipuni. Näytin tunteeni. Annoin kaiken tulla läpi. Avauduin ensimmäisen kerran. Annoin muutokselle kaiken mitä minulla siinä hetkessä oli annettava. Uskalsin. Ja se kannatti, kannatteli.

Miten rakkaudettomuus näkyi elämässäni? Se tuli ilmi esimerkiksi siinä, miten annoin toisten kohdella itseäni, millaisia rooleja loin itselleni arkeen ja miten muistelin mennyttä katkerana ja vihaisena. Oli vaikea antaa anteeksi kokonaan. Oli vaikea ymmärtää väärintekijöitä. Kannoin menneisyyden taakkaa ja tulevaisuuden murheita. Oli vaikea uskaltaa. Koin olevani yksin ja koin, että kukaan ei ymmärrä minua. Olin uupunut. Suoritin elämää. Elin niin kuin luulin, että minun täytyy. Olin liian vaativa itseäni ja muita kohtaan. Olin tyytymätön, onneton, mutta en tiennyt, miksi. Ulkoinen elämä oli mallillaan.

Mutta miten päästä rakkauden äärelle, jos siitä ei ole edes kunnollista kokemusta tai muistoa ihmiselämässä? Miten saada rakkauden kokemus, joka parantaa? Tai jos ei edes tunnista kaipaavansa rakkautta ja hyväksytyksi tulemista omana itsenään, miten siihen osaa tarttua? Oman näkemykseni mukaan eteenpäin auttavat ainakin seuraavat asiat:

  • Luottamus. Sinun on valittava luottaa. Luottaa siihen, että sinä kasvat, kaikki järjestyy ja kaikki on hyvin. Aivan ensiksi sinun tulee alkaa luottaa toisiin ihmisiin. Luota heidän apuunsa ja hyvyyteensä, luota niihin keiden seurassa tulee hyvä olo. Sisimmässäsi tiedät, kuka tekee sinulle hyvää ja kuka ei. Hakeudu niiden pariin, joihin luotat. Ja vähitellen rakenna luottamus itseesi, omaan sydämesi viisauteen, intuitioon. Luota siihen kaikista eniten, mutta harjoittele luottamaan myös joihinkin muihin ihmisiin. Älä enää toteuta alitajuista malliasi piiloutumalla vaan tule esiin. Harjoittele luottamaan, että sinä riität. Ja siinä voivat toiset tiedostavat ihmiset auttaa. He voivat tukea luottamustasi, mutta aivan ensin sinun tulee uskaltaa luottaa edes vähän.
  • Avautuminen. Sinun on valittava avautua. Se on monille meistä vaikeaa, koska olemme oppineet patoamaan tunteemme, toiveemme ja tarpeemme. Sulkemaan suumme. Sulkemaan sydämemme. Sulkeutuminen on ollut meille defenssi, mutta saadaksesi aikaan suuren muutoksen itsessäsi sinun on avauduttava. Sinun on alettava puhumaan, kertomaan, jakamaan, tuntemaan, kokemaan, harjoittelemaan olemaan näkyvä ihminen.
  • Uskaltaminen. Sinun on valittava uskaltaa, aina uudestaan. Kasvu on siitä mielenkiintoinen prosessi, että se ei lopu koskaan. Aina tulee uutta uskallettavaa. Aina tulee pelkoja, jotka on käsiteltävä päästäkseen eteenpäin. Rohkeus ei ole synnynnäinen piirre vaan opittava taito. Rohkeus on sitä, että tulee toimeen oman mielensä tarinoiden kanssa. Sitä, että valitsee uskoa itseensä, vaikka mieli väittäisi muuta. Sinun on uskallettava uutta, jos haluat mitä tahansa muutosta elämääsi. Sinun on uskallettava ottaa riski, että koet hylkäämisen ja rakkaudettomuuden kokemuksen uudelleen. Se vaara on olemassa. Sinulle jää valta päättää, miten reagoit, jos niin käy: luovutatko vai jatkatko?
  • Altistaminen. Sinun on valittava altistaa itseäsi hankalille tilanteille ja tunteille. Sinun on tietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti vietävä itsesi tilanteisiin, joissa haastat itseäsi ja teet asioita, joita et mielelläsi tekisi, mutta joiden tiedät vievän sinua eteenpäin. Altistaminen on äärimmäisen tärkeää. Mikään ei elämässäsi muutu lillumalla miellyttävässä ranta-aallokossa. Altistaminen pakottaa mielesi kohtaamaan niitä asioita, joita olet vältellyt. Vain siten voi kasvaa. Vain siten voi muuttua.
  • Avun pyytäminen. Sinun on valittava pyytää apua aina kun sitä tarvitset. Ihmisiä ei ole tarkoitettu elämään yksin. Moni auttaa sinua mielellään. Valitse auttajasi huolellisesti ja vaihda häntä, jos koet, että et saa tarpeeksi. Hakeudu terapiaan, valmennukseen, hoitoon, mihin ikinä koet kutsun. Sinä olet kaiken avun arvoinen. Ihan sama ymmärtävätkö muut sitä. Sinä saat kokeilla kaikkea, että voisit paremmin ja olisit onnellisempi, löytäisit elämääsi täyttymyksen.
  • Sitoutuminen. Sinun on valittava sitoutua prosessiin. Jos rakkauden, hyväksynnän ja aidon läsnäolon kokeminen on sinulle uutta, se on suuri matka. Se ottaa aikaa ja sisältää erilaisia vaiheita. Se sisältää monenlaisia kipeitäkin tunteita, ja sitoutuminen omaan hyvinvointiin ja kasvumatkaan on äärimmäisen tärkeää. On myös täysin ok levätä välillä, jos prosessi on liian rankka. Sitoutuminen itseen voi olla myös sitä, että lepää silloin kun väsyttää. Mutta älä silti lopeta vaan jatka heti kun jaksat.
  • Tiedostaminen. Sinun on valittava harjoitella tiedostavaksi. Sinun on alettava tiedostaa omia ajatuksiasi, uskomuksiasi ja tunteitasi, ja ymmärrettävä, että ne eivät ole sinä. Ne tapahtuvat sinussa, mutta sinun ytimesi on jotain muuta kuin ne. Sinun sisälläsi asuu tyyppi, joka kokee nuo ajatukset, uskomukset ja tunteet. Kuka se kokija sinussa on?

Tämä ei ole mikään kaikenkattava lista. Minä voin ainoastaan tietää, mikä minulla toimii. Rakkaus on kuitenkin sellainen voima, josta koen pakolliseksi nyt uuden vuoden alkaessa kirjoittaa enkä oikeastaan miettinyt tätä tekstiä aivoillani, se vain tuli kauttani. Siksi en tarkalleen edes tiedä, onko siinä mitään järkeä. Se tuli sydämestäni.

Kun kokee rakkauden, kannattelun ja turvan kokemuksia, joita niin moni meistä tiedostamatta ja tietoisestikin kaipaa, saa elämänsä rakennukseen vankan perustan, perustuksen, jolle on turvallista ja helpompaa rakentaa vakaa talo. Talo, jonka ikkunoista paistaa lämpö, nauru, ilo, inspiraatio ja luovuus. Talo, jossa asuvat turva ja luottamus, hyvät ja tasapainoiset ihmissuhteet, merkitykselliset tekemiset, tyytyväisyys ja rauhan kokemus.

Haluan valjastaa omat kokemukseni ja käsitykseni rakkaudesta ja kannattelusta osaksi kaikkea tekemistäni, niin vapaalla kuin työssä. Rakkaus on arvoistani kaikista suurin, ja haluan, että se näkyy elämässäni. Rakkaus elämää kohtaan. Rakkaus itseäni kohtaan. Rakkaus muita ihmisiä kohtaan. Rakkaus maailmaa kohtaan. Sitä olen tullut tänne tekemään, välittämään rakkautta.

Ja ei, rakkaus ei ainoastaan pitele kädestä ja silitä päätä, vaan joskus se työntää voimakkaastikin kohti kipuja, puhuu suoraan ja brutaalin rehellisesti, kyseenalaistaa, haastaa, heittää syvään päähän ilman kellukkeita. Ja kuitenkin, koko ajan, täydellisesti kannattelee ja hyväksyy, uskoo ihmisen omaan voimaan ja viisauteen, ja nostaa ihmisen hänen omille siivilleen.

Tervetuloa siis tutkimaan elämää kanssani joko tekstejäni lukien tai henkilökohtaiseen ohjaukseeni osallistuen! Tarjoan sekä ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa että muutosvalmennusta, jotka molemmat rakentuvat sinunnäköisiksi tapaamisiksi, sinun asioidesi äärellä, rakkaudellisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä.

Rakkaudella, Pauliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: