Ahdistaa ja stressaa

Ahdistus puristaa rintaa, jännitys nousee kehossa ja henki ei meinaa kulkea. Ajatukset laukkaavat villisti ja näkevät vain huolia, pelkoja. Epämääräinen, paineistava ja raskas tunne vaarasta, uhasta. Tai ehkä pidempään vellonut olo tai yhtäkkinen hyökyaalto, joka vyöryy päälle varoittamatta. Ehkä ahdistuksen tunne on painava tai terävä, tai tylppäkärkinen metallitanko joka puskee palleaa? Tai perhosparvi vatsassa? Tai kuristus kurkussa? Miten ahdistus tuntuu sinun kehossasi? Minkä värinen se on? Minkä muotoinen se on? Minun ahdistukseni näyttää möykyltä. Se on epäsymmetrinen, tumma röpelöinen möykky yläkehon sisällä, jota on välillä vaikea saada häädettyä. Se on sitkeä. Entä missä sinun stressisi sijaitsee? Minulla se tuntui joskus mm. päässä kuin mehiläisparvena, jossa jokainen mehiläinen oli ajatus, joka poukkoili eestaas. Onko sinun ahdistuksesi tai stressisi sitkeä tai sinnikäs? Miltä se näyttää ja missä se sijaitsee?

Ahdistuksessa ja stressissä keho on syystä tai toisesta ylivirittynyt. Kun tämä ”taistele tai pakene” -reaktio pitkittyy kehossa, siitä koituu ihmiselle monenlaista haittaa niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Sanotaan, että pitkittynyt stressi voi rappeuttaa ihmisen soluja. Haluatko vanhentua ennenaikaisesti? Stressi lisää myös kipuja ja pahentaa eri sairauksia. Stressiin liittyviä oireita ahdistuneisuuden lisäksi ovat esimerkiksi jännittyneisyys, ärtymys, aggressiot, levottomuus, masentuneisuus, muistiongelmat, uniongelmat sekä vaikeus tehdä päätöksiä. Vakavassa stressitilassa puhutaan masennuksesta ja burn-outista.

Mistä ahdistus johtuu? Ahdistus on suojaava tunne. Sen tehtävänä on varoittaa uhkaavista tilanteista ja se kertoo, että sinun tarvitsee nyt pysähtyä ja rauhoittua. Ei ole mitään hätää. Joskus ahdistus toimii liian voimakkaasti suhteessa tilanteen suuruuteen. Joskus se jää päälle ja tuottaa pitkäkestoista kärsimystä ja haittaa elämään, ja silloin on kyse ahdistuneisuushäiriöstä, jota voidaan hoitaa esim. lyhytterapiassa (ks. tarjoamani palvelut). Ahdistuneisuushäiriöt ovat yllättävän yleisiä ja niitä on erilaisia. Vaikka voimakaskin ahdistus on yleistä, sitä ei pidä nähdä tilana, joka täytyisi vain hyväksyä. Ahdistus on tärkeä tunne muiden joukossa, mutta ei sitä kannata ottaa kantaakseen pidemmäksi aikaa. Sen kanssa on mahdollista tulla toimeen ja siitä on myös mahdollista vapautua, koska uskon, että kaiken mitä ihminen on luonut ajatuksissaan, on myös mahdollista vapauttaa ja muuttaa. Älä siis jää yksin ahdistuksesi kanssa vaan pyydä apua.

Ahdistuksen alla on aina jokin muu tunne, esimerkiksi pelko, suru, hylätyksi tulemisen kokemus tai pettymys. Siksi ahdistus on niin painava ja tukala. Hankalimpia ovat ne tunteet, joita emme uskalla vielä edes katsoa ja tuntea itsessämme. Ahdistus on vain se kuori, joka näyttäytyy meille ensimmäisenä. Ja mitä siellä takana onkaan, useimmilla meillä vaikka mitä. Kyseessä on siis tunne, jolla on kaikkien muiden tunteiden tavoin meille viesti. Mitä ahdistuksesi haluaa sinulle kertoa? Mitä asiaa sillä on? Mitä sen takana piileskelee? Ja millaisia mukavia ajatuksia ja tunteita ahdistus toivoisi elämääsi lisää?

Kun työskentelen ahdistuneen tai stressaantuneen ihmisen kanssa, alamme ensin rauhallisesti kartoittaa tilannetta. Millaisia ajatuksia, tunteita ja toimintamalleja tilanteeseen liittyy? Miten ahdistus tai stressi hankaloittavat elämää ja millaisia asioita hän haluaisi niiden tilalle? Mikä hänelle on tärkeää ja mitä hän on valmis tekemään asian hyväksi?

Harjoittelemme keinoja, joilla tulla toimeen näiden hankalien tunteiden ja kehon tuntemusten kanssa. Tutkimme, millaiset kehon rauhoittelukeinot juuri kyseiselle ihmiselle sopivat ja miten hän voisi niitä arjessaan oikeasti alkaa käyttämään. Opettelemme itsemyötätuntoista ja lempeää sisäistä puhetta, rentoutumista ja läsnäolotaitoja. Huomaamme asiat, joihin ko. ihminen voi vaikuttaa ja joihin ei. Mitä kehomme tästä kaikesta sanoo? Mitä se kaipaa ja tarvitsee? Entä miltä kehossa tuntuu, kun olo helpottaa? Kun ahdistuksen hallintakeinot alkavat olla hallussa, asiakkaan niin halutessa lähdemme syvemmälle ahdistuksen syihin. Ahdistus on oire enkä usko pelkkien oireiden hoitamisen riittävän pysyvään ahdistuksen selättämiseen.

Ahdistuksen taustalla olevien syvien tunteiden (pelot, surut, ym.) ja haavojen käsittely voi tuntua raskaalta, isolta. Ja isoa se onkin. Ehkä siksi niin moni sivuuttaa ne, ei halua edes katsoa niitä, jättää ne käsittelemättä, ja yrittää vain selviytyä ahdistuksen ja stressin kanssa arjessa, sitkuttelee ja yrittää tsempata yksin. On isoa tarkastella haavoja, joita on ehkä lapsuudesta tai nuoruudesta asti sullonut sisälleen. Vaikeita tunteita, täyttymättömiä tarpeita, puhumattomia toiveita, kipeitä haavoja. Luottamuksellinen ja lämmin valmennussuhde auttaa tässä, samoin myötätuntoinen sisäinen puhe ja erilaiset rauhoittelutavat, esim. metsäkävelyt, mieluisten asioiden tekeminen ja tunnetyöskentely.

Kaikki eivät halua työstää ahdistuksen ja stressin syviä juuria ja sekin on ok. Silloin keskitymme käytännön asioihin ja siihen, mitä ihminen voi tehdä elämässään helpottaakseen oloaan. Jos juurisyitä lähdetään käsittelemään, katsotaan aina tilanteen mukaan, montako tapaamista se vaatii. Joidenkin kanssa juurisyihin voidaan päästä jo parin tapaamisen jälkeen, ja joidenkin kanssa tämä on ajankohtaista vasta 15 tapaamisen jälkeen. Tämä on aina yksilöllistä eikä kumpikaan näistä ole toista huonompi tapa edetä. Tapani tehdä työtä poikkeaa monien terapeuttien tavasta, sillä ainakin tällä hetkellä asiakkaillani on aina mahdollisuus laittaa minulle sähköpostia myös tapaamisten välissä.

Nyt tammikuusta alkaen 2023 tarjoan erityisen kuuden (6) tapaamisen valmennussetin, jossa tutkimme ahdistunutta olotilaasi tai stressiäsi ja haemme helpotusta niihin. Valmennus sisältää etä- tai livetapaamisten lisäksi kotitehtäviä sekä äänitteen itsemyötätunnosta. Palvelu ja hinnat voimassa toistaiseksi kunnes joku päivä päätän, että eivät ole enää. ❤

Syvempiä juurisyitä pääsemme tarkemmin tutkimaan esim. terapia- ja valmennuspaketeissa, joissa voimme käsitellä myös mitä tahansa elämäsi asioita luottamuksellisesti, lempeästi ja voimallisesti. Jos haluat varmistaa, että pääset aivan varmasti ongelmastasi kevyemmille vesille, voit myös valita intensiivisen Lempeästi syvään päätyyn -valmennuksen, jossa saat myös henkilökohtaisen puhelintuen puoleksi vuodeksi. Ahdistuksen, stressin tai minkä tahansa muun ongelman sulattamisessa on kuitenkin sinulla itselläsi tärkein rooli. Minä tuen, kannattelen, kuuntelen, ymmärrän, nostan, oivallutan, haastan ja autan, mutta sinä teet työn, koska kyseessä on sinun elämäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: