Mitä on hypnoosi?

Nyt ollaan niin mielenkiintoisen ja kutkuttavan aiheen äärellä! Aiheen, joka innostaa itseäni ja monia muita, ja samalla joitakin se voi jännittää ja jopa pelottaa. Mutta jos nyt pysähdytään hetkeksi tähän, niin mitä sinä oikeastaan tiedät hypnoosista? Millaisia uskomuksia sinulla siitä on? Ja ennen kaikkea, mihin nämä tietosi perustuvat? Show-hypnoosiin, televisio-ohjelmiin, läheistesi pelkoihin? Oletko oikeasti kokeillut hypnoosia? Oletko tuntenut sen autuuden, kun analysoiva mieli on kerrankin hiljaa ja sisälläsi on harmoninen rauha? Uskon, että kun kerran kokee hypnoosin lempeän voiman, ei enää koskaan pelkää. Ainakaan sitä.

Meille on opetettu, että hypnoosi on lavashow, jossa näyttää siltä, että sormia napsauttamalla tai heiluria tuijottamalla saadaan ihminen rautakangeksi tai tekemään jotain hassuja tehtäviä suuren yleisön edessä lavalla. Ei ole ihme, että monia tuollainen mielikuva pelottaa. En minäkään olisi halunnut kotkottaa kanana suurella estradilla toisten huvittuessa. Ei, se olisi osunut liian paljon omiin näkyväksi tulemisen haasteisiin, hylätyksi ja kiusaamisen kohteeksi tulemisen haavoihin. Ja ylipäätään pelkoon kontrollin menettämisestä. Siitä että joku toinen jollain ihmeellisellä tavalla vaikuttaisi minun mieleeni ja saisi minut tekemään asioita, joita en halua tehdä. Kamala ajatus. Terapeuttinen hypnoosi ja hypnoosivalmennus on kuitenkin täysin eri asia. Se on rakkaudellinen, luottamuksellinen, turvallinen ja lempeä kohtaaminen, jossa kohtaavat hypnotisoija ja asiakkaan alitajunta. Lisäksi suosittelen opiskelemaan, harjoittelemaan ja ennen kaikkea toteuttamaan käytännössä myös itsehypnoosia.

Kaikki meistä kokevat kevyitä hypnoositiloja joka päivä, kun heräämme aamulla ja käymme illalla nukkumaan. Illalla se hetki juuri ennen kuin lempeästi keinahdamme unen puolelle. Kun olemme vielä hiukan läsnä kehoissamme, mutta toinen puoli kehostamme kelluu jo rennossa levossa. Peiton alla on lämmin ja näemme oman tutun tyynyn, jolle joka ilta saamme pudottaa päämme ja luopua päivän ajatuksista. Siinä unen rajamailla ajatukset rauhoittuvat, keho rauhoittuu, mieli tyhjenee. Se on myös tila, jossa mieleemme saattaa yllättäen tulla tärkeitä oivalluksia ja ideoita. Itselläni näin käy usein ja oivalluksista tärkeimmät kirjoitan paperille, koska aamulla niitä en enää muista. Niitä ei muista, koska on ollut illalla jo osittain tiedostamattoman mielen puolella, siinä rajalla, jossa tietoisuus vaihtuu uneksi. Nukahtamisen hetki on hyvin lempeä, miellyttävä ja rauhoittava jo itsessään, kuten tiedät. Ehkä olet joskus havahtunut takaisin hereille siitä ja huomannut, että hetkeksi vintti jo pimeni, mutta jokin sai sinut hereille ja sinun tekee mieli uudestaan päästä siihen ihanaan rentouteen. Muuten, miltä kehossasi nyt tuntuu, kun kirjoitan rauhallisuudesta ja rentoudesta?

Hypnoosi on siis rentoutunut, vapautunut ja muuttunut tietoisuuden tila, jossa ihmisen huomio on kääntynyt omaan itseensä. Hän on tietoinen ympärillä tapahtuvista asioista, mutta ei kiinnitä niihin huomiota. Kyseessä on täysin turvallinen ja luonnollinen paikka. Hypnoottista olotilaa voidaan kutsua myös transsiksi. Mitä siinä sitten käytännössä tapahtuu? Tässä muuttuneessa tajunnan tilassa mielemme rauhoittuu, hiljenee. Jos meidän mieli olisi henkilö, se huokaisisi syvän helpotuksen huokauksen, nostaisi jalat pöydälle, vetäisi viltin päälle ja ottaisi tirsat. Se on koko homman ydin.

Kun mieli vaikenee, se ei häiritse ihmisen muutosprosessia. Sanotaan, että 90-95% kaikesta mielen toiminnasta on tiedostamatonta. Mieti sekunti nyt tätä. Me tiedostamme mielen prosesseista vain häviävän pienen murto-osan, jäävuoren huipun. Kaikki muu on meiltä itseltämmekin piilossa. Millaisia ajatuksia, uskomuksia, tunteita ja asioita siellä onkaan! Asioita, jotka kaikki vaikuttavat meidän toimintaan joka päivä arjen eri tilanteissa!

Moni meistä on tosi valveutunut mielensä tutkija: lukee elämäntaitokirjoja ja haluaa voida paremmin. Moni on kiinnostunut psykologiasta, tunnistaa lapsuuden kipujaan, osaa nimetä tunnelukkojaan, todella tietää mitä pitäisi tehdä toteuttaakseen elämäntapamuutoksen ja muut unelmansa. Mutta miksi ihmiset eivät sitten voi paremmin, vaikka tietävät, mitä heidän olisi hyvä tehdä? Miksi he eivät tee niitä asioita? Tämä johtuu nimenomaan siitä jäävuoren alaosasta, tiedostamattomasta mielestä, joka on usein TÄYNNÄ kaikenlaista kakkaa, esim. pelkoja, sisäistä höpöpuhetta ja rajoittavia uskomuksia. Meillä on uskomuksia ihan kaikesta ja tärkeimmät uskomukset liittyvät siihen, keitä olemme ihmisinä. Nämä uskomukset vaikuttavat kaikkeen mitä teemme ja valitsemme. Ja muuten, tätä suurinta uskomuskokonaisuutta kutsutaan identiteetiksi.

Identiteetin merkityksestä muutoksessa voisin kirjoittaa oman tekstin, mutta sanon nyt tässä sen verran, että se on äärettömän tärkeä. Se miten näet itsesi, vaikuttaa kaikkiin valintoihisi. Jos haluat toimia uudella tavalla elämässäsi, sinun täytyy muuttaa oman elämäsi toimija, eli sinut. Sinun täytyy muuttaa identiteettisi eli näkemyksesi siitä, kuka luulet olevasi. Koska hypnoosissa ihminen kääntyy sisäänpäin ja rauhoittuu, tulee huikeita mahdollisuuksia tutkia sitä, kuka sinä oikeasti olet ja kuka sinä haluat olla. Tietokonetermein, millaisen päivityksen haluat? Koska totuushan on, että tietokonekaan ei toimi määrättömän pitkään alkuasetuksilla vaan sitä täytyy päivittää, jotta se toimii. Sama pätee identiteettiisi. Sitäkin on hyvä päivittää aika ajoin, jotta se ohjaa sinua elämään sellaista elämää kuin haluat. Jotta se toimii, sinun parhaaksesi. Eli kyllä, identiteettiä voi muuttaa, jos haluaa ja on valmis kestämään muutoksen seuraukset.

Rauhallinen mielesi oppii ja vastaanottaa helpommin niitä asioita, ajatuksia ja tunteita, joita oikeasti haluat kokea lisää. Tällöin hyvät, kannattelevat ja voimaannuttavat suggestiot pääsevät syvälle alitajuntaan. Jo pelkkä syvä rentoutuminen on tässä nykymaailmassa usein erittäin merkittävä kokemus ihmiselle.

Tapaamisen alussa me aina keskustelemme vapaamuotoisesti sinun elämästäsi. Keskustelu on tärkeä osa tapaamista ja siinä luodaan pohjaa itse hypnoosiharjoitukselle. Olisi epäeettistä johdattaa ihmistä hypnoosiin tietämättä, mitä hän haluaa kokea… vaikka haluammekin ihmisinä usein samoja asioita, esimerkiksi hyväksyntää, rakkautta, turvaa ja yhteyttä muihin. Hypnoosissa ohjelmoidaan siis alitajuntaasi rakkaudellisesti uudelleen. NLP on sukua hypnoosille.

Koska muutokset tapahtuvat alitajunnassa, niitä ei välttämättä pysty selittämään sanallisesti. Et ehkä osaa selittää ystävillesi tai itsellesikään, mitä sinussa tarkalleen tapahtui, mutta huomaat vain sisimmässäsi, että jotakin on oleellisesti ja onnellisesti muuttunut. Yhtäkkiä koetkin olevasi rohkeampi, avoimempi, itsevarmempi, vapaampi, kevyempi, selkeämpi, rauhallisempi, rennompi ja iloisempi. Se voi myös hämmentää, koska me olemme tottuneet selittämään asioita järjen avulla. Hypnoosin aikana et siis välttämättä saa mitään suurempia tiedollisia oivalluksia, mutta oivallukset tulevat kyllä, arjessasi myöhemmin.

Kyse on luottamuksesta. Sinä opettelet luottamaan siihen, että se hyvä uusi mitä tunnet kehossasi, tuntuu oikeasti niin upealta kuin se nyt tuntuu. Sinä siis opettelet tuntemaan enemmän mukavia tunteita ja hyväksymään, että se on sallittua. Ja vaikka tilanne on uusi etkä tiedä mistä hyvä olo tarkalleen johtuu, otat uuden olotilan ilolla vastaan, koska se on vaan niin mahtava fiilis. Sinun ei tarvitse tietää, miksi jokin toimii, kun se kerta toimii sinussa ja huomaat sen kehossa ja mielessä. Emmehän me kaikki ole kiinnostuneita esim. auton, tietokoneen tai leivänpaahtimenkaan mekaniikasta vaan meille riittää se, että laitteet toimivat. On kyse luottamuksesta omaan itseen. Siihen, että saat tuntea järjettömän hyviä tunteita eikä niitä tarvitse osata selittää.

Hypnoosista puhuttaessa on suunnilleen pakko puhua ihan konkreettisesti aivoista ja tieteellisestä näkökulmasta. Aivot ovat sähkökemiallinen elin emmekä ehkä tule ajatelleeksi sitä arkielämässämme, että meissä virtaa oikeaa sähköä. Neurologit ovat kuulemma sitä mieltä, että jos kaikki hermosolumme olisivat aktiivisia yhtä aikaa, ne voisivat tuottaa tarpeeksi energiaa hehkulampun sytyttämiseen.

Sähköiset aivomme tuottavat eri sähkötaajuuksia eli aivoaaltoja. Näitä erilaisia värähtelytaajuuksia on löydetty tähän mennessä viisi: Delta, Theta, Alfa, Beta ja Gamma. Erilaiset mielentilat, tunteet ja ajatukset luovat meille tietynlaisia aivoaaltoja. Eri aallot myös vaikuttavat meihin eri tavoin eli meillä on erilainen olo ja tietoisuus ratsastaessamme eri aalloilla. Esimerkiksi Delta-aallot lipuvat rantaan kun nukumme syvää unta. Beta-aalloilla olemme hereillä, keskittyneitä ja valmiita reagoimaan, kun taas Alfa-aalloilla rentoudumme. Aivoaallot vaihtelevat luonnollisesti meissä eri hetkissä. Kaikkia taajuuksia tarvitaan elämässä ja kaikista ei edes vielä tiedetä paljoa, esim. Gamma-aaltojen suurimmat salaisuudet ovat vielä ratkaisematta. Hypnoosissa, syvässä meditaatiossa, mielikuvituksen flowssa, intensiivisten tunnetilojen tai unen aikana liikumme Theta-aalloilla. Silloin mieli on rento ja avoin.

Toiset ihmiset ovat luontaisesti herkempiä hypnoosille ja voivat päästä siihen nopeammin ja omatoimisestikin. Kyseessä on kuitenkin myös taito, jota voi harjoitella. Hypnoosiin menemisen tyyli riippuu osittain myös siitä, kuinka paljon ihminen on valmis antautumaan hypnoosille. Kun ihminen haluaa tulla hypnotisoiduksi ja on avoin tilanteelle, hän on myös vastaanottavaisempi suggestioille. Toisaalta hypnoosi menetelmänä toimii usein myös heille, jotka luulevat etukäteen, että heitä ei voi hypnotisoida.

Koska hypnoosi ei ole unta, kyseessä ei ole varsinaisesti herääminen, kun hypnoosista palaudutaan arkitietoisuuteen. Tietoisuuden taso vain muuttuu ja virkistyt. Olet siis koko ajan hereillä. Hypnoosista voi myös havahtua yhtäkkiä kesken kaiken. Hypnoositilaan ei voi myöskään jäädä pysyvästi, vaikka hypnoosin ohjaajalle tapahtuisi jotain kesken ohjaamisen. Hypnoosi on turvallista.

”Opettelet tuntemaan enemmän
mukavia tunteita ja hyväksymään, että
se on sallittua. ”

Sydämellä Pauliina

Minun hypnoosivalmennuksissa en heiluttele mitään heiluria silmiesi edessä vaan mm. keskustelullisesti johdatan sinut kohti rentoutumista. Hypnoosi onkin vuorovaikutusta. Moni näkee hypnoosin ehkä laskeutumisena rentouteen ja monissa hypnoosiopastuksissa mennäänkin mielikuvitusportaita alaspäin, ja sekin toimii yhtä hyvin. Itse koen hypnoosin puolestaan keventymisenä ja ehkä jopa jonkinlaisena nousemisena. Siksi voimakkaamman hypnoosin jälkeen voi tuntua kuin jalkapohjat eivät olisi ihan maassa. Olo voi olla leijaileva ja vähän höntti. Tästä ei ole haittaa eikä se ole vaarallista vaan kuuluu nimenomaan tilanteeseen ja on oman kokemukseni mukaan nimenomaan merkki siitä, että ihminen on päässyt hyvin hypnoosiin. Fyysisen turvallisuuden vuoksi (jos asiakas on lähdössä vaikka autolla liikenteeseen) voi joskus olla tarpeellista tehdä hypnoosin jälkeen kehollinen, maadoittava, harjoitus, esim. kuvitella jalkapohjiinsa syvät vahvat juuret tai silitellä ja taputella kehonsa läpi. Minä ohjaajana huomaan, jos asiakas jää kelluvaan olotilaan ja ohjaan lisäharjoituksen asiakkaalle tarvittaessa. Näin ihminen tiedostaa taas kehonsa ja saa siihen energiaa syvän rentoutumisen jälkeen. Hypnoosin ja ylipäätään kaikenlaisen valmennuksen ja terapian jälkeen on tärkeä juoda runsaasti vettä. Vesi puhdistaa aivoja (ja ylipäätään soluja), joissa tapahtuu paljon tiedostamattomia prosesseja.

Toivon, että tämä kirjoitukseni raotti hieman ovea sinun ja hypnoosin välillä. Ehkä opit jotain uutta, ehkä kiinnostuit lisää, ehkä mahdollinen pelkosi keveni hieman, ehkä maailmankuvasi laajeni hiukkasen verran. Kuulisin mielelläni joko täällä tai instan puolella, että mitä tämä sinussa herätti.

Olen kokenut hypnoosin niin mielenkiintoiseksi ja merkittäväksi työkaluksi, että uskallan ehdottomasti rohkaista kokeilemaan. Jos sinulla on kuitenkin vakavia mielenterveydenhäiriöitä, esim. skitsofrenia tai taipumusta psykoosiin, hypnoosia ei silloin suositella. Hypnoosia on käytetty todella pitkään kliinisessä lääketieteessä hoitomuotona. Tämä ei ole siis mikään uusi juttu. Eikä tässä ole mitään mystistä. Tämä on ihmismielen normaalia toimintaa.

Käyttämiäni lähteitä, mm.

https://mielenihmeet.fi/aivoaallot-delta-theta-alfa-ja-gamma/

https://katiniemi.com/mita-hypnoosi-on-tutkimusten-mukaan-omia-kokemuksia/

https://www.marinalavenius.com/blog/mit-on-hypnoosi

https://tieteellinenhypnoosi.fi/mita-hypnoosi-on/

https://www.samiminkkinen.fi/mitaonhypnoosi

Itsehypnoosin perusteet -koulutus, sisältää harjoittelun. Opettaja: hypnotisoija Sami Minkkinen. 2022.

Hypnoosivalmentajan koulutusluento. Opettaja: hypnotisoija Sami Minkkinen. 2023.

NLP Master Practitioner -koulutukset, 2022 ja 2023. Opettaja: Sami Minkkinen.

Ps. Hypnoosin kuuluisa käyttäjä oli psykiatri Milton H. Erikson, joka käytti terapiatyössään hypnoosia menestyksekkäästi. Voit halutessasi tutustua myös esimerkiksi hänen tuotantoonsa.

2 vastausta artikkeliin “Mitä on hypnoosi?

  1. ”Itselläni näin käy usein ja oivalluksista tärkeimmät kirjoitan paperille, koska aamulla niitä en enää muista. Niitä ei muista, koska on ollut illalla jo osittain tiedostamattoman mielen puolella”

    Niitä ei muista koska on tuollainen uskomus. Muistat ne paremmin kun uskot eri tavalla muistamisestasi.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos tästä tosi paljon, kyllä! Näinhän se juuri on. Näitä erilaisia uskomuksia piisaa ja ovat kyllä vekkuleita piiloutumaan omilta silmiltä. Aivan mahtavaa näitä bongata! Tässä kuussa olen juuri tätä muistamisenkin teemaa itse alkanut sisäistää, kun eräässä hyvässä koulutuksessa tästä puhuttiin, että voit muistaa kaiken mitä haluat, jos uskot niin. 🙂 Ihan huikeaa! ❤

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: